III JORNADES VIDA INDEPENDENT & ASSISTÈNCIA PERSONAL

DISSABTE 22 D'OCTUBRE 2022 · ALBOCÀSSER

"NO HI HA PERSONES AMB DISCAPACITAT, NOMÉS HI HA SOCIETATS INACCESSIBLES A LA DIVERSITAT"

On es fan III Jornades?​

Ermita de Sant Pau a Albocàsser (Partida de Sant Pau s/n)

PONÈNCIES

10:00h - BENVINGUDA I PRESENTACIÓ DE LES JORNADES

A càrrec de Leonor Lapeña, membre del grup motor de la OVI Sole Arnau Ripollés.
Després de quasi trenta anys de dedicació a la docència universitària, les circumstàncies la porten a formar part del col·lectiu de persones en diversitat funcional. Aquest fet enforteix les seves reivindicacions i la porten a participar en col·lectius de persones amb DCA i amb la plataforma de la Vida Independent de Castelló, sent en aquests moments participant del Grup Motor de l’Oficina de la Vida Independent d’aquesta ciutat.

10:10h - PRESENTACIÓ PROGRAMA BIOCURES, DEL CDR ALT MAESTRAT

A càrrec d'Ilse Roda Gasó del Centre Desenvolupament Rural, Alt Maestrat d'Albocàsser.
Nascuda a Barcelona, en l’actualitat treballa com a Tècnica en el Centre de Desenvolupament Rural de l’Alt Maestrat. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i ha cursat el Màster en Psicologia Clínica a l’Hospital General.

10:30h “LES CURES I LA DIVERSITAT FUNCIONAL”

A càrrec de Rosa Conca, Presidenta de Vicoval (Vida Independent Comunitat Valenciana).

Dona Ontinyentina, feminista, activista pels drets humans, divulgadora de les realitats discriminades i amagades per aquesta societat, especialment de les dones i homes diversos funcionals. Es considera una enamorada de la sororitat, la mediació, la facilitació i el desenvolupament comunitari. Des de xicoteta ha hagut de lluitar pel compliment del dret a viure com a ciutadana no segregada. S’endinsa al món del feminisme i és titola com a Tècnica en Promoció d’Igualtat de Gènere, Certifica en Facilitació Comunitària i transformació del conflicte amb la metodologia de Teatre Sistèmic. Intenta transformar la societat des de les diferents facetes de la seua vida, treballant de Tècnica en Promoció d’Igualtat de Gènere a la Unitat d’Igualtat de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, sent presidenta de VICOVAL i membre de la comissió gestora d’Ovi València. Militant a multitud de col·lectius com la Plataforma Feminista d’Ontinyent, l’Assemblea Conviure en Diversitat o la Xarxa d’Ajuda Mútua.

SÍNTESI PONÈNCIA: Què són les cures? Quines persones són curadores? Qui necessita cures? Com encaixem les persones diverses funcionals en el sistema de cures? Les persones diverses funcionals tenim cura d’altres persones? Reflexionarem amb perspectiva de gènere i de diversitat funcional sobre el tractament social i personal que fem de les cures, de les que exerceixen cures i de les que les reben.

11:30h - "TEATRE FÒRUM, ASSITÈNCIA PERSONAL I DRETS HUMANS"

A càrrec de Maria Yor, Alina Rogoveanu i Rosa Conca.

Petita interpretació teatral de “Teatre Fòrum”, teatre social, on reflexionarem mitjançant escenes de teatre sobre el compliment del dret a l’assistència personal i a la vida independent.

12:00h - “FUNCIONS DEL PATI SEGONS LA INSTRUCCIÓ DE LA GVA”

A càrrec de Juan Vives, PATI i membre de TEA Castelló (TEACAS).

Doctor en educació, professor del departament d’educació de la Universitat CEU Cardenal Herrera. Autor de diferents publicacions acadèmiques sobre la intervenció en xiquets i xiquetes amb autisme.

Més de trenta anys d’experiència en treball amb xiquets i xiquetes amb autisme i en persones en diversitat funcional en general. cofundador del primer programa de respir per a persones en autisme a la Comunitat Valenciana i del primer programa d’intervenció terapèutica assistida amb animals a la Comunitat Valenciana per a infants amb diversitat funcional. Actualment, és codirector de l’associació TEACAST que coordina i treballa entre altres amb la promoció i suport del programa de PATI (Personal Assistent Terapèutic Infantil).

SÍNTESI PONÈNCIA: Experiències d’un PATI com a eina emancipadora en la etapa infantil.

12:30h - “EXPERIÈNCIES SOBRE ACCESSIBILITAT I L'ASSISTÈNCIA PERSONAL A MÈXIC"

A càrrec de Felipe Folch, membre grup motor OVI Castelló .

Activista pels drets de les persones en diversitat funcional i pel moviment de vida independent. Membre del grup motor de la OVI “Sole Arnau Ripollés” de Castelló ha viscut a Mèxic durant molts anys on ha dirigit i participat en projectes de confecció i reparació de cadires de rodes per a families en pocs recursos. A Mèxic també va tindre el suport d’un Assistent Personal.

13:00h - “REFLEXIONS SOBRE LA FORMACIÓ DE LES PERSONES AP”

A càrrec de Claudia Díaz Almela (Assistent Personal) i Benito Pérez Agüera (OVI Sole Arnau Ripollés).

Benito Pérez Agüera. Activista pels drets humans de les persones amb diversitat funcional. Coordinador de l’Oficina Vida Independent “Sole Arnau Ripollés” a Castelló. Membre de diversos col·lectius del moviment vida independent.

Claudia Díaz Almela.  Estudiant d’Atenció a la dependència, cofundadora de la Cooperativa d’assistents personals la qual està començant a donar les seves primeres pases. És l’AP de Benito Pérez Agüera (coordinador de l’OVI Sole Arnau Ripollés). Defensora dels drets de les dones i de les persones en situació de vulnerabilitat. Feminista, Antifeixista i Anticapacitista.

SÍNTESI PONÈNCIA: Reflexions i controversies entre la formació que reben els alumnes en la formació habilitant per a exercir com Assistent Personal i la realitat.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
GRÀCIES AL SUPORT DE:
Desplaça cap amunt