IV JORNADES
VIDA INDEPENDENT
&
ASSISTÈNCIA PERSONAL

QUIN DIA?
DISSABTE 11 DE NOVEMBRE 2023

A ON?

C/SORITA n. 17 BAIX CASTELLÓ DE LA PLANA

"Puc ser feliç o puc ser infeliç,
però dona'm els mitjans necessaris i després decidiré"
SOLE ARNAU RIPOLLÉS (1971-2021)

10h - INAGURACIÓ I PRESENTACIÓ DE LES JORNADES

A càrrec de FELIPE FOLCH SORIANO, membre del grup motor OVI Castelló.

Activista pels drets de les persones en diversitat funcional i pel moviment de vida independent. Membre del grup motor de la OVI “Sole Arnau Ripollés” de Castelló ha viscut a Mèxic durant molts anys on ha dirigit i participat en projectes de confecció i reparació de cadires de rodes per a families en pocs recursos. A Mèxic també va tindre el suport d’un Assistent Personal. Actualment és Consultor d’accessibilitat, especialista en disseny universal.

10h - TAULA RODONA D'ASSISTENTS PERSONALS

Lucia Belles
Desde l'experiència dels professionals, ens transmetran la visió dels suports que presten.

MODERA: LUCIA BELLÉS MONSERRAT, Treballadora Social de la Unitat d’Informació de la Direcció Territorial de Castelló de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge. Usuària d’Assistència Personal i membre de la OVI Castelló.

PARTICIPANTS:

SARA LÓPEZ VALLS, Graduada en educació primària i especialitzada en educació especial. Amant de l’esport i del bàsquet. PATI des de fa un any, d’un menor de 4 anys.

ANA OTERO AMOEDO, Educadora infantil i Assistent Personal des de fa un any de Mauricio Borowiecki, estudiant de la UJI de 19 anys.

MARIA YOR ESCANDELL, amb vocació de servei, actualment AP de Rosa Conca, acompanyant en processos terapèutics amb adolescents i adults, massatgista i treballadora de la terra.

VANESA GÓMEZ, Integradora Social, ha realitzat voluntariat a AFANIAD i AVANCEM Baix Maestrat. PATI d’un menor de 8 anys.

11:30h - RECIPROCITAT EN LES CURES, AP - USUÀRIES / USUÀRIES - AP

A càrrec de ROSA CONCA, presidenta de VIDA INDEPENDENT COMUNITAT VALENCIANA, VICOVAL.

Dona Ontinyentina, feminista, activista pels drets humans, divulgadora de les realitats discriminades i amagades per aquesta societat, especialment de les dones i homes diversos funcionals. Es considera una enamorada de la sororitat, la mediació, la facilitació i el desenvolupament comunitari. Des de xicoteta ha hagut de lluitar pel compliment del dret a viure com a ciutadana no segregada. S’endinsa al món del feminisme i és titola com a Tècnica en Promoció d’Igualtat de Gènere, Certifica en Facilitació Comunitària i transformació del conflicte amb la metodologia de Teatre Sistèmic. Intenta transformar la societat des de les diferents facetes de la seua vida, treballant de Tècnica en Promoció d’Igualtat de Gènere a la Unitat d’Igualtat de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, sent presidenta de VICOVAL i membre de la comissió gestora d’Ovi València. Militant a multitud de col·lectius com la Plataforma Feminista d’Ontinyent, l’Assemblea Conviure en Diversitat o la Xarxa d’Ajuda Mútua.

SÍNTESI PONÈNCIA: Què són les cures? Quines persones són curadores? Qui necessita cures? Com encaixem les persones diverses funcionals en el sistema de cures? Les persones diverses funcionals tenim cura d’altres persones? Reflexionarem amb perspectiva de gènere i de diversitat funcional sobre el tractament social i personal que fem de les cures, de les que exerceixen cures i de les que les reben.

12:15h - TAULA RODONA DE FAMÍLIES I USUÀRIES D’ASSISTÈNCIA PERSONAL

En aquesta escoltarem de primera mà a famílies i persones usuàries d'Assistència Personal des de l’experiència consolidada com a beneficiàries de la prestació.

MODERA: LEONOR LAPEÑA, després de quasi trenta anys de dedicació a la docència universitària, les circumstàncies la porten a formar part del col·lectiu de persones en diversitat funcional. Aquest fet enforteix les seves reivindicacions i la porten a participar en col·lectius de persones amb DCA i amb la plataforma de la Vida Independent de Castelló, sent en aquests moments participant del Grup Motor de l’Oficina de la Vida Independent d’aquesta ciutat.

PARTICIPANTS:

MAURICIO BOROWIECKI, estudiant de Bioquímica i Biología Molecular a la Universitat Jaume I. Primer alumne d’aquesta amb Assistent Personal, compta amb AP des de fa prop més d’un any, quan va conèixer a l’OVI Castelló.

Lucia Belles

LUCIA BELLÉS MONSERRAT, Treballadora Social de la Unitat d’Informació de la Direcció Territorial de Castelló de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge. Viure sola, treballar, sortir de festa, aspectes d’una vida “normal” que sense els suports d’un AP seríen inassolibles.

ALBA MOLINER, enfermera, mare d’un xiquet autista, família usuaria de PATI des de fa 2 anys.

VANESSA FORCADELL, mare de Dael, xiquet de 8 anys amb TEA, Co Fundadora de l’Associació Avancem Baix Maestrat de Benicarló per a persones amb trastorn del Neurodesenvolupament. Compten amb els suports d’una PATI des de fa 2 anys.

13h - COOPERATIVA D’ USUÀRIES, CAP A UN NOU MODEL DELS SUPORTS

A càrrec de ANGELA PITA, de la Federació Valenciana d'Empreses Cooperatives de Treball Associat, FEVECTA i HUGO ROMERO FERRER, tècnic de projectes de Bolangera i OVI Castelló.

13:30h - REFLEXIONS SOBRE NOVES TIPOLOGIES DE SUPORTS

A càrrec de CLAUDIA DÍAZ ALMELA (Assistent Personal) i BENITO PÉREZ AGÜERA (OVI Sole Arnau Ripollés).

Benito Pérez Agüera. Activista pels drets humans de les persones amb diversitat funcional. Coordinador de l’Oficina Vida Independent “Sole Arnau Ripollés” a Castelló. Membre de diversos col·lectius del moviment vida independent.

Claudia Díaz Almela. Estudiant d’Atenció a la dependència, cofundadora de la Cooperativa d’assistents personals la qual està començant a donar les seves primeres pases. És l’AP de Benito Pérez Agüera (coordinador de l’OVI Sole Arnau Ripollés). Defensora dels drets de les dones i de les persones en situació de vulnerabilitat. Feminista i Anticapacitista.

JORNADES ORGANITZADES GRÀCIES AL SUPORT DE:
Desplaça cap amunt