“Al capacitisme,  identifica’l, no sigues còmplice” L’OVI presenta una campanya sobre el capacitisme

El dimarts 13 de desembre l’Oficina de la Vida Independent de Castelló va presentar, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, (10 de Desembre) la Campanya, Al capacitisme,  identifica’l, no sigues còmplice” .


Una campanya de visibilització i pedagogia al voltant del capacitisme i els seus exemples en les accions quotidianes del dia a dia de les persones en diversitat funcional. Aquesta campanya consta de tres vídeos curts, on cadascun exemplifica una agressió capacitista:

Ciutadania de segona classe: Té lloc quan es qüestionen els suports orientats a la consecució de la igualtat d’oportunitats com a irracionals, injustificats o molestos.

Pot expressar-se com:

  • Evitació: ignorant la presència de la persona amb diversitat funcional per a no interactuar amb ella.
  • Càrrega: les adaptacions o les mesures de discriminació positiva s’estimen costoses (temps, esforç o recursos).
  • D’entorn: diferenciant espais.

La Condescendència o Infantilització, (Tracte com a eterns menors a persones de diferents edats i diverses necessitats de suport o el fet de mostrar admiració davant la seva autonomia.)

Guany secundari: Amaga un rerefons en la interacció amb una persona amb diversitat funcional, bé per a aconseguir un reconeixement social o per a sentir-se millor.

Aquestes són les tres agressions escollides per exemplificar el capacitisme en aquesta primera campanya, accions del dia a dia de les persones en diversitat funcional on sofreixen aquest tipus d’agressions i discriminacions per la seva diversitat.

 

La idea original dels vídeos ha sigut de la OVI “Sole Arnau Ripollés” de Castelló que ha contat amb el suport de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, a més d’agraïr el suport en el rodatge, muntatge, coordinació i guió de “Teatre de Caixó”, en l’enregistrament audiovisual i edició d’ Artèria Cultural – Juanjo Clausell, en l’enregistrament sonor de BSO Producciones, i en quant a interprets ; Jesús Mauricio, Amaia Borga, Juan Duarte, Cesca Salazar, Diana Bernal, Eva Fernández, Marta Vicent, Román Cebrián, Juan de la Ribera, Marc Escrig, Joan Asensi, comptant amb la veu de Cesca Salazar i la col·laboració desinteressada d’ Associació-Fundació Ateneu de Castelló.

 

Els vídeos es podràn trobar en les xarxes socials i pàgina web de l’Oficina www.ovicastello.org així com en diferents plataformes i espais audiovisuals.

Desplaça cap amunt