GRAN JORNADA DE DIVULGACIÓ I REFLEXIÓ EN LES III JORNADES DE LA VIDA INDEPENDENT I L’ASSISTÈNCIA PERSONAL A ALBOCÀSSER

L’ermita de Sant Pau d’Albocàsser va ser el lloc escollit per acollir les III Jornades sobre la Vida Independent i l’Assistència Personal organitzades per la OVI Castelló el passat dissabte 22 d’Octubre.

Amb l’objectiu de donar a conèixer el moviment per la Vida Independent i informar sobre la prestació de l’Assistent Personal i la PATI (Persona Assistent Terapèutica Infantil) com a eines de suport, el passat dissabte 22 es van trobar a Albocàsser diferents entitats del tercer sector, institucions, així com persones del món de l’activisme social.

Amb l’empoderament de les persones en diversitat funcional en la recerca de la independència en les seves vides i la plena participació en la comunitat sense barreres ni escletxes que vulneren els drets humans, com a eixos fonamentals del discurs de les jornades, es va reflexionar molt profundament sobre els diferents models d’assistència que promoven les institucions davant d’aquells que garanteixen el compliment els drets humans.

Aquesta reflexió portada a l’exemple mitjançant una petita interpretació de teatre sistèmic o teatre fòrum, va ajudar a veure de forma molt clarificadora com des de diferents institucions no es tracta en perspectiva de drets humans i digna l’assistència i el món de les cures. 

Dins del món de les cures, també es va explicar per part del CDR Alt Maestrat, el programa finançat per fons europeus, BIOCURES, un programa que pretén promocionar les cures en el món rural des dels mateixos entorns rurals i comunitats on viuen les persones que les necessiten.

Les jornades van servir també com a punt de reivindicació i denúncia, on es va recalcar l’incompliment per part de l’estat espanyol de la Convenció Internacional sobre els Drets de les persones en diversitat funcional de la ONU, on es remarca el dret a la vida independent i a la desinstitucionalització de les persones, fent-les partícips de la vida en les seves comunitats.

Amb aquest punt com a reivindicació principal del Moviment per la Vida Independent, es va comentar també com la figura de l’Assistent Personal i del PATI són les eines idònies com a suport en l’autonomia de les persones en diversitat funcional, i es van detallar les seves funcions des de l’experiència dels mateixos professionals del sector o dels beneficiaris d’aquesta prestació. 

Aquestes jornades organitzades per la Oficina de la Vida Independent “Sole Arnau Ripollés” de Castelló, van contar amb la participació del CDR Alt Maestrat, TEACAS Castelló, VICOVAL (Vida Independent Comunitat Valenciana) i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Albocàsser, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló.

Desplaça cap amunt